FREE Worldwide Shipping! 🌎

Get in touch with us

Item has been added

Subscribe arrow_drop_up

Hoe werkt een zonnewijzer?

  • person Eva van Heidelberg
  • calendar_today
  • comment 0 comments
Hoe werkt een zonnewijzer?

Inleiding


Mensen vragen zich vaak af hoe een zonnewijzer werkt. Het is namelijk niet iets wat iedereen maar heeft. Tegenwoordig is het voor mensen niets meer dan een uniek kunstobject wat mooi staat in de tuin. In deze blog vertellen we u precies hoe een zonnewijzer werkt, en gaan we in op alle overige vragen over zonnewijzers!


Wat is een zonnewijzer?


Een zonnewijzer is een instrument waarmee u door middel van de zon de tijd kan achterhalen. Misschien voor deze tijd overbodig, maar vroeger was dit de enige manier om te weten hoe laat het was. Er zijn verschillende zonnewijzers maar ze hebben één ding gemeen. Ze gebruiken de zon om met de schaduw de tijd aan te geven.


Een zonnewijzer werkt door de aarde die om de zon draait. Het is daarom nodig om de zonnewijzer in de juiste breedte te plaatsen om het nauwkeurig te laten zijn. Een zonnewijzer werkt natuurlijk alleen overdag, als er geen wolken voor de zon zijn. De schaduw geeft namelijk aan hoe laat het is. Het mooiste is dat een goed geïnstalleerde zonnewijzer over de wereld de plaatselijke tijd aangeeft! Al moeten we zeggen dat zonnetijd net achterloopt op de normale tijd.


Wie heeft de zonnewijzer uitgevonden?


In de oertijd kregen mensen al een besef van tijd. Ze keken naar de zon en zagen dat hij elke dag onder ging en de volgende ochtend weer op. Mensen denken dat in de oertijd de eerste zonnewijzers zijn ontstaan door een stok in de aarde prikken en de schaduw te bekijken. De schaduw zou een indicatie geven hoe laat het was. Hoewel dit een mooi verhaal is, is er helaas geen bewijs dat dit ook daadwerkelijk het geval is geweest.


De eerste zonnewijzers die wel archeologisch zijn bewezen, zijn duizenden jaren oud. 3500 jaar voor Christus om precies te zijn. Dit was ook het punt dat de dag in 12 punten werd ingedeeld (uren). Dit is de ‘tijd’ zoals we die vandaag de dag kennen. Er is nooit achterhaald wie de zonnewijzer heeft uitgevonden. Dit is al heel lang geleden, voordat bepaalde gebeurtenissen werden vastgelegd op papier. 


De generaties hierna zouden nog steeds zonnewijzers gebruiken en zelfs verbeteren tot er uitvindingen kwamen die de zonnewijzers vervingen zoals de mechanische klok. Tegenwoordig is een zonnewijzer geen handig middel meer om de tijd te bekijken. Wel is het een fraai object voor in uw tuin!


Hoe plaats je een zonnewijzer?


Zoals net beschreven werkt een zonnewijzer door de aarde die om de zon draait. Daarom is het nodig de zonnewijzer in de juiste breedte te plaatsen om het nauwkeurig te laten zijn. Daarnaast moet de zonnewijzer op een plek staan waar genoeg zonlicht vangt. Als het bewolkt is werkt hij namelijk niet. 

We hebben in ons assortiment uitsluitend equatoriale zonnewijzers. Het is bij deze soort zonnewijzers noodzaak dat je ze naar het noorden plaatst. Dit is ook bij een kompas het geval. De schaduw zal dan de juiste tijd aangeven.


Hoe maak je een zonnewijzer?


Als je aan het overleven bent, is het misschien handig om een zonnewijzer te maken. Dit kan op een primitieve manier zoals met stenen en stokken. Ook is het mogelijk thuis een werkende zonnewijzer te maken. Dit kan bijvoorbeeld met hout of ander materiaal. Toch zullen deze zelfgemaakte zonnewijzers niet de elegantie en vakmanschap hebben zoals de producten die wij verkopen. 


Hieronder hebben we een overzicht van de zonnewijzers die we in het assortiment hebben:

Conclusie


Voor veel mensen was het dus niet helemaal duidelijk hoe een zonnewijzer werkt. We hebben beschreven wat een zonnewijzer is, wie het heeft uitgevonden, hoe je het plaatst en hoe je er zelf een maakt. Ten slotte hebben we ook een mooi overzicht gegeven van de zonnewijzers die we in het assortiment hebben. We hebben onder deze blog een speciale kortingscode voor u. Met deze code krijgt u 7% korting op uw aankoop. Laat dus gerust even uw mail achter! Uw kan ook altijd even rustig kijken naar de rest van onze bronzen beelden.

Leave a comment